Work

Okerdorfstrasse

Therapy House - extension

 

Unterdorfstrasse

Family House renovation

 

Berruguete

Family House - New construction

 

 

Renovation and interior design of the first floor of a traditional residential building is located in de Pijp, a neighbourhood in the centre of

Amsterdam. Dutch residential architecture is characterized by deep and narrow spaces, thus creating a ‘through-flat’. This allows an apartment

to have two main sides, connected to both the front and back of the building, hence two opportunities to relate to the exterior. One

side faces a calm and narrow street of the charming capital of Holland, and the other side a magnificent interior courtyard of the building

block and a private garden oriented to the west.

 

In the new design, all the spaces are mainly organised around the “oak heart”, a big shared walk-in closet, which communicates visually and

spatially with both sides of the floor, the two main bedrooms and the two exteriors. Upon stepping into this main furniture piece, the perception

of being inside a completely wooden element is experienced, only disrupted by the two entrances and the overhead light. Both, the

interior and exterior of this oak element are full of practical storage spaces, some of them hidden and unexpected.

 

The cubic core is sensitively touched by a metal framed glass corridor, which contains the entrances to all the rooms on this level, provides

continuity and allows light to reach deep into the interiors. Furthermore, the new design emphasises the connection with the exterior with a

complete opening at the back facade to the garden, mirroring the existing translucent extension on the ground floor.

 

The new design of the top floor radiates a neutral internal atmosphere created by the binomial contrast of white walls against the dark floor, which forms a timeless and uncommitted base composition. However the style is also determined by noticeable materials and textures, as oak is used for all the furniture pieces, and sophisticated black brushed metal elements are used for most of the details of the interior design. In the bathroom, warm wood, blue ceramic handcrafted tiles and natural lava stone basins add calming and peaceful accents to this room, allowing the residents to focus on their body wellness in a relaxing environment.

 

 

Photographs courtesy of Luuk Smits

 

 

 

 

 

In Collaboration with Estudio Cliens, we are developing this family house in a residential area from the capital of the island of Gran Canaria.

 

The design relates the house with the exterior and most at all with the enjoyment the view. That’s why the living room and the master bedroom are located on the south-east garden and the kitchen and service area to a private barbecue space which was desired by the client.

 

The building is designed for life to be developed on the ground floor; the first one is reserved for recreational functions like a library, small living and a big terrace where to spend great afternoons enjoying the sunset.

 

 

 

 

Frans Halsstraat

First floor renovation

 

Tras Las Casas

Viability study

 

 

Also together with the architect Jonathan Schuster, we worked in this this extension of a family house in Seershausen (Germany). The client asked for a multifuntional space to develop different activities and also be an autonomous living area.

 

The new extension consist in the combination of two traditional typologichal houses’s structure which grow from the main house, contituiting an small spontaneous collective. Each volume have different funtions; one is the living space (kitchen, dinningroom, toilet and bedroom) and the other one is the multifuntional space prepared to be lived.

 

Nowadays, the extension is slowly getting finished.

 

 

 

 

 

I had the possibility to elaborate the viability study of this traditional Canarian Finca, classified as a good of cultural interest and is composed of three parts: the building, the orchard and the farming area.

 

This property is ideal for activities related to coexistence and enjoyment of the natural environment outdoors with ecological or cultural themes. This farm is especially aimed at people attracted to live in a traditional, sustainable and ecological environment, in which to find in a temporary or permanent dwelling in an almost self-sufficient lifestyle.

 

 

 

 

 

 

In collaboration with the architect Jonathan Schuster we hve developed the renovation of this historic heritage building in a village close to Bonn, Germany. The renovation has been executed in two phases.

 

This old building with L shape has changed and being extended for the old owners for years. Our decision was to recover the old court building atmosphere, its slenderness and traditional essence so much as it is possible from the exterior and even the interior desing.

 

Currently, the first phase of the project is finished and the second phase is in execution.

 

 

 

 

 

©2017 by Cantero Architecture